JOGA NA STOLU

Brez volje in energije?
Ti sedenje povzroča bolečine v hrbtenici? Si spet "zlezel" skupaj?


Torej, poravnaj hrbet, usedi se na konec stola in odkrižaj noge. Nekajkrat globoko vdihni in izdihni skozi nosnice, da začutiš polnost vdiha in sproščenost izdiha. Nežno zaokroži z glavo najprej v eno, nato v drugo smer. Podaljšaj vrat in zravnaj glavo. Pri vsakem vdihu imej občutek, da te zlata nitka vleče navzgor proti stropu, pri izdihu sprostiš vse napetosti. Kar tako nadaljuj. Je že kaj bolje? Prepleti dlani za hrbet, stegni komolce, dlani potisni vstran od telesa in ob vdihu potegni lopatice skupaj in se odpri v prsnem košu. Zapri oči in samo dihaj.
Kaj pa zdaj, je bolje?
Če še vedno čutiš napetost, ti predlagam nekaj preprostih, a izjemno učinkovitih vaj za regeneracijo. Četudi si najbolj lena oseba, ti bodo slednje vaje še kako všeč. Privošči si nekaj minut in izvedi eno, dve, tri ali vse vaje. Tako boš odpravil napetosti v hrbtenici in tudi glavobol bo izginil. 


1.PREDKLON



Vdihni in poravnaj hrbtenico, z izdihom se skloni naprej in dopusti, da ti glava in roke visijo čez kolena. Sprosti se v položaju in ga zadrži ob sproščenem dihanju za nekaj sekund. Vdihneš, ko se počasi poravnaš v sedeč položaj.


2. ZASUK HRBTENICE


V normalnem sedečem položaju položiš levo roko na zunanjo stran desnega kolena. Desno roko položiš na zunanjo stran naslonjala. Sproščeno dihaš skozi nos medtem ko nežno zasukaš hrbtenico od pasu navzgor na desno stran. Stopala so plosko, trdno na tleh. Pogled usmeriš preko desnega ramena daleč nazaj. Zadržiš položaj nekaj časa, ga počasi zapustiš in ponoviš še na drugi strani.


3. STRANSKI RAZTEG razvija fleksibilnost v hrbtenici, izboljša dihanje, oblikuje linijo v pasu.



Sediš z obrazom naprej in poravnano hrbrtenico, stopala narazen v širini bokov. Ko vdihneš, stegneš roke na vsako stran, z izdihom se skloni na levo stran tako, da leva roka sega proti tlom in desna roka navzgor proti stropu. Zadržiš nekaj dihov in pri tem skrbiš za odprtost prsnega koša.Vdihneš, ko se vračaš v prvotni položaj in ponoviš še na drugi strani.


4. OBJEM KOLENA - sprošča spodnji del hrbta,  spodbuja prebavo in izboljša dihanje.


Izdihni popolnoma v sedečem položaju. Ko vdihneš, z obema rokama objemi sprva desno koleno in z izdihom ga povleči čim bliže prsnemu košu (lahko se s čelom dotakneš kolena). Zadržiš nekaj trenutkov in počasi zapustiš položaj. Ponovitev še z drugo nogo.


5. DVIG NOG - krepi noge in spodnji del hrbta, izboljša cirkulacijo krvi v nogah in stopalih.


V zravnanem sedečem položaju se z rokami oprimi na vsako stran stola. Z vdihom poravnaj hrbtenico, z izdihom dvigni desno nogo. Medtem ko normalno dihaš, izmenično potiskaj peto in prstke na stopalih naprej. Na koncu še kroži s stopalom najprej v eno, nato v drugo smer. Ponovitev še z drugo nogo.


6. SONČNA POZICA - spodbuja cirkulacijo krvi v glavi, masira notranje organe, hrbtenica in boki postanejo prožnejši.







Medtem ko vdihneš, dvigneš roke visoko nad glavo. Občutiš raztezanje v sprednjem, zadnjem in stranskem delu trupa. Z izdihom počasi spustiš trup naprej v predklon, če gre, položiš dlani ob stopala. Počasi vdihneš, ko se vračaš nazaj gor. Večkrat ponovi.







Bi rad meditiral, pa nimaš časa? Mogoče bi rad poiskusil meditirati, pa imaš ob tem težave? Sledeči video ti lahko pomaga..





Še nasmešek nariši na obraz in boš POPOLN za danes!



Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

POLETNA JOGA V PARKU TIVOLI 2019

JOGA JESEN - ZIMA 2023/24

JOGA JE UMETNOST PREOBRAZBE